Håll din häst frisk

I torsdags var jag på en föreläsning de hade på skolan den kvällen. Hålla hästen frisk var temat och det var en veterinär som heter Lars Björklund som höll i det. Med var också människor från foderföretag och en sadelinprovare. Här har jag skrivit ner lite om vad föreläsningen handlade om:
Stallapotek och vad som kan vara bra att ha i det. Detta var vad han tyckte kunde behövas:
  • Grov sax
  • Prinsett
  • brems
  • Bomull
  • Sterila kompresser
  • Gasbinda
  • Självhäftande lindor
  • Elastiska lindor
  • Koksaltlösning
  • Mjukgörande salvor-feta
  • Mild tvål
  • hydrokortison salva
  • Jodopax (först när såret varar sig och är inflammerat, på färska sår bränner det och gör läkningsprocessen långsammare)
  • Väteparoxid
  • Kniv-att skära av grimskaft med
  • Visitertång
Vatten, utfodring och tänder. Grovfodret är ju som många vet viktigast, ge hästen ordentligt med torrsubstans 1 kg ts/100kg häst och dygn, minst. Till feta hästar är halm bra. Men glöm inte att analysera det kan innehålla socker! Vattnet ska ha samma kvalitet som kranvatten, i bäck ska det vara rinnande-annars infektionsrisk. Behöver ungefär 30-40 liter vatten per dygn. Sommartid i träning 60-70 liter och ston med föl 80-90 liter. Ge uppvärmt vatten vintertid för att hindra vätskebrist. Se till att de får i sig salt och spårämnen. Kalcium och fosfor är viktigt att hålla koll på i foderstaten. Gräver hästen i marken kan han ha brist på salt, järn eller koppar. Vi bör ge hästarna selen eftersom det inte finns i jorden här i våra trakter. Selen är extra viktigt för hästar som tränas och tävlas mycket, det minskar risken för muskelskador. Tänder ska inte raspas i onödan eftersom tänderna slutar växa vid 14-15 års ålder och då är de tänderna det ända de har kvar att tugga med. Vargtänder ska tas bort innan man vänjer vid bett. Vargtändernas rot är vekare än de andra tänderna. Om man sätter in bett på en häst med vargtänder irriterar bettet på dem, hästen börjar tugga och det orsakar skador på moralerna.
 
Ektoparasiter-är mygg, knott och andra flygfän loppor, löss, skabb och fästingar. Han rekommenderade att förebygga förekomst av eksem genom att ta in känsliga hästar veckan före midsommar då knotten kommer rikligt. Borrelia och anaplasmos är sjukdomar som fästingar sprider, de får feber, kan ge humörsvängningar, svullna lymfknutor, muskelvärk, ledinflammationer och förlorad aptit. Om hästen får feber efter en fästing ska man ta ett blodprov för att de om de har borrelia eller anaplasmos.
 
Endoparasiter är mask. Ett bra tips att få bort styngflugeägg från hästens ben var att spruta med saltlösning i en blomspruta på äggen och sedan torka av det med en disktrasa. Styngflugans larver suger blod i magen. Vikten av att ta träckprov i april-maj även för bandmask som oftast inte inkluderas. Bandmasken tros vara en orsak till kolik. Stora blodmasken var farligast eftersom den kan ge upphov till att blodkärl brister utan förvarning. Det var bra om man kunde låta hästarna beta med kor eller får eftersom vardera art äter upp varandras parasiter. Avmaskningsrekomendationer nämnde han också.
 
Hälta och fång är vanligt. Fång är ju en allmänsjukdom som påverkar hela hästen. Förbindelsen mellan lammellerna och hovkapseln går förorad och leder såsmåningom till hovbensrotation. Nya orsaker till fång är välfärdssjukdomen EMS som drabbar feta ponnyer med fett på nacken. Det kan liknas vid typ 2 diabetes. Också Cushings sjukdom kan ge fångbesvär. Hästen är trött och fäller inte vinterpälsen.
 
Hudsjukdomar, var nästa ämne. Utfodring och insekter orsakar eksem. Antihistaminer kan hindra att allergi utvecklas. Men de måste ges innan hästen får eksem. Man ska inte pilla bort sårskorpor som hästen får av mugg, då läker det aldrig. Tvätta med grönsåpa det som lossnar lossnar resten sitter kvar. Förebygg med att inte låta hästen stå med leriga/blöta ben. Luftvägar-hur viktigt det är med en god stallmiljö. Slemhosta beror av infektion och torrhosta av damm. För hästar med kvickdrag är utebox eller lösdrift lösningar.
 
Mage och tarm. Analklåda tyder på mask-träckprov och amaskning.Lös avföring kan bero på dåligt vatten. Vid diarre ska man kontakta vet-det kan vara salmonella. Mot förstoppning kan man ge olja som smörjer. Sand och gaser är orsaker till kolik. Har hästen kolik-ha en transport redo för att kunna åka in till djursjukhus om läget skulle bli akut.
 
Övriga sjukdomar-korsförlamning kunde man undvika genom att tillgodose hästens behov av selen och b-vitamin för att hindra muskelskador. Kvarka nämnde han som en anmälningspliktig sjukdom då hästen bland annat får svullna lymfknutor. Även influensa, botulism och stelkramp berättade han kort om. Sist pratade han om vaccinationsschema för ovan nämnda sjukdomar. Botulismvaccinet hade i vissa fall inte hundraprocentigt skydd och hästar som var vaccinerade hade ändå fått den dödliga sjukdomen som ofta beror på att jord eller kadaver har kommit med i hösilagebalen vid pressning, så han rekommenderade att vara noga med balen!Influensan och virusabort var viktigt för fölston, tävlingshästar och stall där det är mycket rörelse. Men för ett stall där man bara har sina hästar hemma på gården var det inte så viktigt. Om man bara skulle vaccinera sin häst mot en sjukdom så var stelkramp den absolut viktigaste. Det är så hög dödlighet och stort lidande, vaccinationsskyddet för stelkramp skulle dessutom nästan vara 100%, en billig livförsäkring!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dressyranalysen.blogg.se

Min ridutveckling-i skolan och på hemmaplan

RSS 2.0