Var är vi? vart ska vi?
Jag kände att jag verkligen är i behov av att sätta upp mål för mig och Brimi. Inte bara ha små vaga tankar och drömmar i huvudet som aldrig blir något av för att jag inte är konsekvent i vår träning och inte har en plan om hur jag ska nå den där drömmen. Så nu ska orden äntligen skrivas så att det på så vis kan bli verkligt. För jag är av den åsikten att vill man något tillräckligt mycket och verkligen går in för det så kommer det också att bli så. Det gäller bara att skapa goda förutsättningar för att det händer på riktigt också. Man kan ju inte vänta sig att något händer utan att man får jobba. Vill man ha något får man jobba för det, det kan vara lätt jobb eller svårt jobb men ju mer man tränar desto bättre blir man ju:)Även om inte utvecklingen går spikrakt uppåt så strävar den ju ändå uppåt i det stora hela. Är man i en svacka får man tänka att det är en del av min och hästens utvecklingsfas, hålla humöret uppe, fortsätta träna, ändra på det som inte funkar och vänta på framgång. Framgång kan inte tvingas fram. Framgång är en fin present som man endast får om man gjort sig förtjänt av den.
Men vad handlade den där vaga tanken om i mitt huvud?Jo den första vaga tanken har varit att jag och Brimi skulle delta i ett lätt dressyrprogram, i en av klubbtävlingarna som anordnas på våren och sommaren. Förut har den tanken varit väldig avlägsen. Men nu börjar vi sträcka oss efter den. Nu vill jag ha grepp om den och veta vad vi behöver träna på, exakt, för att det ska bli så:)Här och nu bestämde jag mig för att vi ska rida ett lätt B:0 program. Det blir en utmaning förstås men man måste våga utmana sig själv för att utvecklas. I programmet behöver vi kunna göra halt från trav-det kan vi när han är lösgjord och bakbenen är med, men vi behöver bli säkrare på det momentet. Att han stannar med eftergift och har med sig bakbenen in i halten och inte går över tygeln eller dyker som han ibland gör när han är framtung. Jag behöver förbereda halten långt innan så den inte blir abrupt genom halvhalter. Sista halvhalten ska fullborda den riktiga halten. Jag behöver sitta stilla med sätet, bromsa med överlivet och använda tygeln så lite som möjligt. Sedan ska han fram i trav direkt igen därför behöver jag ha honom mellan hjälperna så att han snabbt lyssnar på skänkeln när jag lägger till den. Tänka på att lätta i handen utan att tappa kontakten med bettet och ha tränat känsligheten för skänkeln innan så att bara små hjälper behövs.
Nästa svårighet blir den förlängda steglängden i trav. Vi måste öva mer tempoväxlingar i trav. Först korta sträckor och sedan längre så att han håller takten och balansen. Jag måste ransaka mig själv och verkligen använda mig av sitsen, rida lätt långsammare när vi minskar och sitta kvar längre i sadeln än hans steg egentligen tillåter(det är mycket svårare än vad det låter) försöka att göra växlingarna mest för sits och skänkel och med mjuk kontakt. I ökningen öka sakta och ha fortsatt kontakt, jämn drivning och följa med i stegen. Sedan när vi övat mer på tempoväxlingarna måste jag öva på att göra dem i nedsittning också eftersom jag ska sitta ned under dressyrprogrammet. Då är det viktigt att jag inte skjuter på med sitsen, utan är avslappnad och följsam i sätet. Jag måste också tänka på att inte hamna bakom lodlinjen med överlivet, så jag omedvetet driver på. Ovanan att skjuta fram skänklarna, så att jag hamnar i stolsits, måste jag arbeta bort.
Vi behöver också träna mer på tempoväxlingar i skritt. Här är det visserligen mellanskritt till fri skritt vilket vi nog klarar av, men för att förbereda honom för tex galoppfattningen som kommer från skritt(inte i detta programet som är tänkt som ett delmål men i andra program) är det bra om han kan arbeta avslappnat med olika steglängd i skritt. Ibland blir han nämligen spänd i skitten så vi behöver öva på att skritta på framåt som mellanskritt, och gå mjukt och avlappnat med eftergift.
I galoppfattningen från trav måste jag tänka på att inte gå bakåt med innerhanden i fattningen utan ge efter med den. Förberedningen av galoppen är viktigt att jag jobbar mer med. Att få honom eftergiven i innersidan innan jag fattar galopp så att det blir rätt galopp och fattningen blir i balans, inte fatta förrän han går avslappnat i traven. Förslagsvis göra lite skänkelvikning och upprepade halvhalter innan fattningen och verkligen fatta med innerhöften fram på suss-vis. I nuläget har jag lite bråttom och spänner mig innan fattningen och han ställer sig utåt och får inte en chans att göra en bra fattning. Så jag måste ta det lugnt och vänta på rätt ögonblick att fatta. Lite mindre volter i galopp behöver vi öva så att vi kan rida en 15 meters volt. Tempoväxlingar i galopp ska vi också träna mer för att kunna förlänga sprången i galopp som i programmet.Sammanfattningsvis behöver vi träna på att:
- Vända rätt upp och trava rakt fram
- Övergångar halt-trav-halt-tränar känsligheten för skänkeln och att stanna i balans
- Halvhalter i trav(nästan skritt)förbereder halten
- Tempoväxlingar i trav, skritt och galopp
- Galoppfattningar från skritt och trav och nedtagningar till trav och skritt
- 15 meters volter i galopp
Vag tanke nummer två som nog är lite längre fram men som vi absolut ska jobba mot är att delta i en 4-gångs tävling. Då måste vi öva mer på tölten och galoppen. Traven och skritten är ganska bra. Men främst tölten behöver bli starkare, säkrare och även få upp i tempo något utan att han spänner sig. Så det gäller som jag skrev i ett annat inlägg att förbereda tölten väl med nedre klockan i skritt och köra övergångar skritt-tölt tills han är stabil med det. För att hålla honom avslappnad och förbättra balansen göra serpentiner i tölt och kanske även rida övergångar i serpentinen. Skänkelvikning är också bra att lösgöra med i tölten. Jag måste jobba med min ytterskänkel och inte bromsa upp med handen för då blir han spänd och börjar passa. Och inte glömma att berömma för små framsteg. Bara kräva några steg åt sidan och sedan pausa och berömma så att det blir kul och motiverande!Det är något som jag är dålig på och måste bli bättre på:beröm och tålamod!
- Tålamod-ta det lugnt ta pauser och djup andas!
- Beröm-Ställ inte så höga krav beröm för små framsteg när jag lär in nytt eller gör sådant som är svårt
- Övergångar tölt-skritt-tölt
- Serpentiner i tölt
- Skänkelvikning i tölt