L´bror

Red Lillebror idag också:) Gillar honom han är stor och mycket häst att rida men när man kommer åt honom är han väldigt härlig. Vi började med att öka skritten på långsidan. Den ökade skritten ska ha förlängt skrittsteg och hästen ska jobba aktivt med ryggen genom hela kroppen. Det är som fri skritt fast med tygelkontakt. Tygeln får inte hindra hästen från att ta ut sitt steg utan ska bara finnas som stöd.
Innan kortsidan skulle vi korta upp till mellanskritt. Fortfarande aktiv skritt men inte så långt steg. Det man förlorar i längd vinner man i höjd. Det handlar inte om att gasa och bromsa. Vid B på motsatt långsida hade Carro ställt koner som vi skulle rida kvartsbakdelsvändningar runt. Först vända framdelen in åt vänster sedan åt höger, höger igen och vänster ut på spåret igen så att det blev en liten fyrkant av bakdelsvändningar. Lillebror var inte framme för skänkeln så det var väldigt svårt att göra vändningarna eftersom vi inte hade någon energi att jobba ur. Det blev lite mellandelsvändningar eftersom jag inte böjde honom runt min inre skänkel ordentligt innan bakdelsvändningen. Åt höger gick det bättre än åt vänster eftersom hans starka sida är den högra.
 
För att få igång hästarna fick vi trava istället för ökad skritt på långsidan men skritt i bakdelsvändningarna. Men Lillebror var inte riktigt framme ändå, han total ignorerade min tjatiga skänkel. När han inte svarade fortsatte jag att tjata istället för att ge en större hjälp-för jag hade redan stora hjälper för att jag eftersom han var så seg började direkt med stor hjälp. Efter ett tag tröttnade jag på att börja litet och gå upp i fas. Jag förutsatte att han inte skulle svara på en liten hjälp och gav den stora direkt, men så går det ju inte att resonera för då kommer han ju aldrig att lyssna på de små hjälperna som jag vill om han aldrig får chansen.
 
Medan de två andra i gruppen galopperade för att få igång deras hästar travade jagoch Lillebror på egen volt för att komma åt honom och få honom avslappnad. Jag fick ställa utåt för att komma åt hans yttersida. Tänka lika mycket häst i bägge tyglar och driva framåt med bägge skänklar. Inte tänka för mycket inner tygel innerskänkel för då glömmer jag yttersidan. Det var lite svårare åt vänster då han var tvungen att sträcka ut sin starka högersida men efter ett tag blev han mjuk även där. Jag kunde ställa både in och ut och bibehålla stödet på yttersidan:)
Brett mellan händerna var det här ja... Bild från en annan lektion 
Sedan skulle vi i skritt i vänster varv lägga en 15m volt vid c, rida skänkelvikning med huvudet in mot mitten längs långsidan mellan h och s. Vid s trycka till exter med ytterskänkeln och komma in på en diagonal till p. 15 m volt vid a skänkelvikning och ny diagonal. Så höll vi på en stund även i trav. Svårigheten var att få med Lillebrors yttersida framförallt när vi skulle göra volt åt vänster och skänkelvikning undan vänster skänkel. Han ignorerade min skänkel och jag blev trött och försökte "fuska" med konstiga tygeltag. Men det hjälpte ju naturligtvis inte. Saken är den att jag måste få honom att reagera på mina hjälper och det innebär att jag måste förstärka om han inte svarar. Det gick jättebra med skänkelvikningen undan höger i slutet då jag verkligen krävde att han flyttade sig och jag fick med yttersidan då det var lättare i det varvet för honom. Men jag kom inte åt hans högra sida som åkte bananas på eget äventyr... Men det kommer.
 
Bra:Kunde ställa innåt och utåt på volten och jag hade bra känsla. Skänkelvikningen undan höger skänkel. Den flöt på framåt jag vek mig inte i sidan(känner tydligt när jag gör det för det gör jag ju också oftast) och jag kännde hur hans bakben sköt på framåt och att han verkligen jobbade rätt.
 
Träna på:Kräv att han lyssnar på hjälperna inte sitta och tjata. Fånga upp yttersidan, måste vara snabbare med skänkeln och effektivare. Korta distingta hjälper inte långa och sega.
Fröken
2013-10-17 @ 10:28:02

Bra analys! Pröva att rida med ett dressyspö nästa gång. Då kan du lättare förstärka höger skänkeln så att du slipper tjata med den. Det fina med ett spö är att du inte behöver använda den, men att den finns där vid behov. Jag tycker att det är bättre att använda ett spö för att förstärka en skänkelhjälp (om man ger den på rätt sätt förstås) än att man sitter och klämmer, tjatar och gnuggar med skänkeln. Bra ridet idag :)

Svar: Absolut bättre en tydlig hjälp som går igenom än hundra otydliga som bara tjatar:)
Stina Molin




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dressyranalysen.blogg.se

Min ridutveckling-i skolan och på hemmaplan

RSS 2.0