Igångsättningsprogram

Idag har vi fått till uppgift att skriva ett exempel på hur ett igångsättningsprogram kan se ut. Det kan vara bra att använda sig av ett sådant här schema när man sätter igång en häst efter tex vila eller skada. En riktlinje som man kan tänka på är att igångsättningen ska vara lika lång som hästen har vilat. Alltså ju längre vila desto längre igångsättning och desto nogrannare behöver du planera. Om det är en väldigt kort vila på en vecka så sätter man ju inte igång i en vecka för det. Man kan ju jämföra med sig själv att det inte är så jobbigt att träna om man inte gjort det på en vecka men såklart betydligt jobbigare om man inte gjort det på flera veckor.
Så har hästen vilat över sommaren i fem veckor så får du räkna med på en igångsättningsperiod på fem veckor, innan hästen är i samma kondition som innan vilan. Har hästen varit skadad kan du inte börja med igångsättningen förrän hästen är helt frisk i kroppen och först då kan du börja träna igen. Då får man räkna ihop all den tid som hästen stått och inte arbetat och ta den som riktlinje.
 
Viktigt att tänka på när man sätter igång en häst är att träningsintensiteten och kraven måste öka successivt. Man kan inte tänka att hästen klarar att tex hoppa 140 efter ett sommarbete... Ta även hänsyn till ålder, konditionen innan, övervikt, fallit ur mycket?. En gammal häst som har stått kanske behöver längre tid på sig att sättas igång eftersom att musklern svarar långsammare på träning än en yngre häst. Har hästen gått på bete kanske den har gått upp jättemycket i vikt och då måste man tänka på att det är väldigt tungt att träna med en så stor mage. Hade inte hästen en direkt bra kondition ens innan vilan kan man inte förvänta sig att igångsättningsperioden får den i toppform då behövs en längre uppträningsperiod. Har hästen gått ned i vikt borde man kanske fodra upp innan man börjar rida igång och då tar ju hela processen längre tid. Det finns massor av mer exempel men man som ryttare måste själv känna efter hur ens häst känns och utifrån det bedömma hur man på bästa sätt tränar upp hästen igen. Det här med ryttarkänsla kommer fram!Man kan säga generellt hur man kan gå tillväga, men i slutändan måste programet formas efter individen.
 
Just därför har jag hittat på en häst som ska få illustrera mitt exempel:
Kajsa är ett svenskt varmblod på 10 år. Hon har vilat i 4 veckor vintertid och då gått på lösdrift då hennes matte och hon hade haft en intensiv tävlingsperiod dessförinan. I och med lösdriften har hon ju fått röra lite på sig och inte stått helt stilla. Kajsa är en hopphäst och innan vilan gick hon 140cm banhoppning och var i toppkondition. Så hennes ägare räknar med att få Kajsa åter i sin toppkondition och klara av att hoppa en bana på de höjderna på ett bra sätt efter 4 veckors igångsättningsschema. Kajsa har inte blivit överviktig under vilan utan är fortfarande i normalhull tackvare att det dels är vinter och dels att hennes ägare anpasat foderstaten efter vilan. Så nu måste både träning och foder successivt ökas så att både kropp och knopp hinner med.
 
Såhär kommer schemat att se ut för att nå målet att kunna hoppa 140cm banor (inom kort) igen när perioden gått: 





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

dressyranalysen.blogg.se

Min ridutveckling-i skolan och på hemmaplan

RSS 2.0